Träning efter måltid- när?

Naturligtvis varierar det på hur lång tid bör du vänta med att träna efter att du har ätit? Nedan ger vi tips på vilken mat som tar olika lång tid att bryta ned.

Om du vill komma undan med eventuellt magont, illamående och tunga ben, så gäller det att äta rätt timmarna före du ska träna. Vissa matvaror tar nämligen längre tid för magen att bryta ned än andra.

Som sagt, det är individuellt hur magen fungerar,

men en tumregel är att matsmältningssystemet behöver ett ungefärligt antal timmar på sig för att bryta ned vissa typer av matvaror.

Här se du hur länge, ungefär du bör vänta med att träna efter att du har ätit:

6 timmar: Rökt makrill, lax, ål och annan rökt och fet fisk. Nötter, t.ex. hassel- och valnötter.

5 timmar: Torkade bönor, brysselkål, blomkål, broccoli och de flesta andra sorters kål. Alla former av rökt kött.

4 timmar: Grova sädesprodukter, t.ex. fullkornsrågbröd och fullkornspasta, råris, rött kött och fet fisk (som inte är rökt). Russin och annan torkad frukt.

3 timmar: Finare sädesprodukter, t.ex. ljust bröd och vanlig vit pasta. Fågel, vit fisk och grönsaker som ärter och paprika. Skyr, grekisk yoghurt och Kesella.

2 timmar: Frukt, vanlig yoghurt, sallad och gurka. Vanligt knäckebröd, mager fisk och bakpotatis.

1 timme: Mindre portioner av den kost som vi visar vid 2 och 3 timmar. Banan (endast mycket mogna), franskbröd med marmelad eller Nutella.

0 timmar: Sportdryck, geléer och lättsmälta energikakor. Juice utspädd med vatten.

Naturligtvis är det viktigt att lägga fokus på vad man äter innan träning för att prestera bäst. Även detta är individuellt, och beroende på vilken idrott du utövar. Allra bäst är att själv testa sig fram till vad som funkar. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *