Vinterdäck – ger dig längre säsong

Förutsättningarna förändras drastiskt när du ska cykla under årets mörka månader. Kyla, blåst, regn eller till och med snö och is. Att vid denna årstid ha rätt utrustning som är anpassade utefter omständigheterna är viktigt, det gäller både för tävlingscyklister, motionärer och alla de som använder sin cykel aktivt under den kallare delen av året.

Förutom anpassad klädsel, ljus och reflexer, är en viktig del själva däckvalet på cykeln. Att ha ett bra grepp när det är halt är extremt viktigt både för säkerheten och för att kunna njuta av träningen eller turen till jobbet.

Dubbdäck?

Ett dubbdäck är alltid ett bra val om man vintertid vill använda sin cykel. Detta ger en hög säkerhet mot frosthalka och snömodd. Även för dig som cyklar i skogen är dubbdäck ett bra alternativ, då du aldrig med säkerhet kan veta hur marken ser ut under snön. 

Viktigt att veta är att nya dubbdäck ska köras in på barmark. Har du bestämt dig för att byta till dubbdäck, se då till att göra det i god tid innan snö och is kommer. Cykla gärna 20–25 mil för att dubbarna ska sätta sig ordentligt. 

Vanliga frågor om vinterdäck

  • Vilka däck ska jag välja? – Dubbdäck är alltid det bästa valet om du regelbundet tränar eller använder cykeln under vintertid. De ger ett betydligt bättre grepp än odubbade vinterdäck.
  • Pris? – Ett vinterdäck som är odubbat kan du köpa från ett par hundralappar och uppåt. Ett bra dubbdäck ligger på 400: – och uppåt. Dyrare är oftast lika med bättre kvalitet.
  • Håller ett dubbdäck mer än en säsong? – Dubbdäck av god kvalitet kan lätt hålla 3–4 säsonger. Naturligtvis beror detta på hur många mil de används och framförallt hur underlaget har sett ut. Blir det mycket asfalt, utan snö, modd och is håller de naturligtvis inte lika länge. 
  • Ska jag ha dubbdäck både fram och bak? – Det är alltid bra att byta båda däcken. Men vill du bara byta ett, då sätter du det fram för att klara av styrningen.
  • Är det svårt att byta till vinterdäck? – Nej, det är lika enkelt att byta till vinterdäck som det är att byta vanliga däck. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *